Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн се оказа по-милостив от очакваното и предвижда средно свиване на бюджетните разходи в размер на 19% за следващите четири години, вместо тиражираните по-рано днес 25%. Така или иначе, бюджетната икономия е най-драстичната за Великобритания от времето на Втората световна война насам.

Освен това пенсионната възраст в страната ще бъде повишена до 66 години за мъжете и жените, започвайки от 2018 г. Държавните разходи ще бъдат свити с 81 млрд. паунда, а 500 000 държавни служители ще останат на улицата до 2014/15 година.

Ще бъде въведен и нов данък върху банковите услуги, но подробностите по това ще станат ясни в четвъртък.

Според Осбърн, икономиите, които ще се осъществят в четири годишен период, са продиктувани от „честност, реформа и растеж“. Той също така отбелязва, че преди общите избори, на които Лейбъристката партия загуби, политическите му опоненти са предвиждали 20% свиване на разходите в бюджета.

„Днес е денят, когато Великобритания вече не е на ръба, изправена пред сметките от десетилетие на дългове. Пътят е тежък, но води до по-добро бъдеще“, казал е той.

Размерът на пенсиите и надбавките за отоплителния сезон се запазват. Разходите за здравеопазване също не са докоснати.

Разходите за полицията ще бъдат намалявани с 4% за всяка следваща година. Министерството на външните работи ще трябва да харчи с 24% по-малко. Митниците и данъчните имат с 15% по-малък бюджет, който трябва да компенсират с електронна система и по-голяма производителност.

За сметка на това сумите, с които Британия ще подпомага развитието в световен мащаб, са увеличени с 11.5 млрд. паунда.

Всеки държавен департамент ще трябва до месец да представи бизнес план за следващите четири години.

Бюджетът на BBC, където е публикуван текстът на новината, ще бъде съкратен с 16%.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд побърза да обвини правителството на Камерън в „безотговорна хазартна игра с нашата икономика и с много от основните услуги, на които хората разчитат“.

Осбърн е обещал да подкрепя разходите в сферата на здравеопазването, образованието, сигурността и инфраструктурата. „Голямата секира“ ще играе в системата за социални плащания.