Одиторските проверки ще продължат във всички звена, които управляват и европейски, и национални средства. Това съобщи в Шумен министърът на финансите Пламен Орешарски. Той допълни, че е обявен конкурс, на който ще бъде избрана одиторска компания, която ще подпомага извършването на одити на звената, усвояващи еврофондове.

„Ако допуснем, че няма да бъдем свидетели на външни и вътрешни шокове до края на годината, запазваме прогнозата си за едноцифрена инфлация в рамките на 2008 г.”, каза Орешарски. Според него извън външните фактори като петрол и храни, ключовият фактор е равнището на работните заплати и равнището на доходите.

„Ако успеем да контролираме плавно нарастване на работните заплати, в рамките на производителността на труда, ще овладеем и инфлацията", добави министърът.

Той каза още, че сред приоритетите за следващата година е въвеждането на единни нормативи за заплащане на местната администрация. По думите му има голяма диференциация при заплащането на работата на общинската администрация между различни общини. Въвеждането на единен стандарт би било стъпка във връзка с известно изравняване. В рамките на тези нормативи ще има възможност за диференциация на заплатите, в зависимост от оценката на ръководителите за качеството на работа на съответния служител.