Петролът поевтиня – и от началото на август руският фондов пазар падна с 20%. Това от своя страна доведе до масов отлив на средства от руските взаимни фондове, като инвеститорите масово започнаха да си изтеглят парите от общите инвестиционни схеми, информира руския вестник Комерсант.

Само за две седмици от руските взаимни фондове са изкарани 900 млн. рубли, или над 42 млн. лв. Засилват се притесненията, че ще се повтори сценарият от 2008 г., когато вложенията на взаимните фондове се обезцениха с 60 – 70%.

Общо 75 управляващи компании отчитат нетен отлив на капитали от началото на август, а само 10 – по-съществен нетен приток. Забелязва се тенденция, в която инвеститорите масово теглят пари от фондове инвестиращи в акции и ги прехвърлят във фондове за облигации, както и на форекс пазара. От началото на август индексът на пазара на акции РТС падна със 17.8%, а индексът ММВБ загуби 14.2%.

През септември 2008 г., след фалита на Lehman Briothers, руските инвеститори изкараха 1.9 млрд. рубли от взаимни фондове. Тоест сегашното бягство на капитали е двойно по-малко от това преди три години. На пръв поглед няма чак такова основание за паника. Но работата е там, че всички експерти прогнозираха как точно 2011 г. ще е преломната година за пазара на колективни инвестиции.

Индустрията на взаимните фондове се намира в упадък от три години насам, като за този период от сектора инвеститори са изтеглили общо 29.7 млрд. рубли /1.4 млрд. лв/. И точно в момента, когато се очакваше нов цикъл на растеж, парите отново побегнаха. Проблемно изглежда и това, че сега средствата се изтеглят и от фондове като Райфайзен капитал, които удържаха стабилност през 2008 – 2009 г.

Експертите коментират: руските инвеститори така и не научиха уроците на кризата. В момент на пазарна тревога, тоест при най-голямото пазарно понижение, те изплашени теглят средствата си и логично понасят големи загуби: фондовете инвестиращи в акции от началото на годината имат минус 9.12% годишна доходност.

Според експертите е грешка и това, че изплашените инвеститори сега директно купуват злато или сметки в инвестиращи в злато фондове – тъкмо по най-високата цена на метала, който от началото на второто тримесечие поскъпна с почти 20%.

Но спихиката на инвеститорите не винаги е рационална, особено когато в паметта е прясно финансовото клане от 2008 г. Според пазарните специалисти, за да се върнат парите във взаимните фондове пазарът трябва да върне 20 – 25% растеж. Никой не може да каже кога това ще се случи, но е пределно ясно, че оптимистичните прогнози за годината не познаха.