До неочаквано засилване на политическата подкрепа за европейските лидери доведе световната финансова криза. Тази тенденция обаче може да изчезне, когато се прояви рецесията и безработицата се увеличи.

Френският президент Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун са спечелили най-много от финансовите сътресения. В резултат на поемането на лидерска роля в преодоляването на финансовите сътресения репутацията им се е повишила.

Висока популярност запазва и германският канцлер Ангела Меркел, като умело пренасочи отговорността за кризата и се довери на колегите си от правителството в справянето с неприятната ситуация.

За европейските лидери обаче може да стане все по-трудно, защото гнева на избирателите ще става все по-голям когато Европа попадне в състоянието, което икономистите прогнозират, а именно загубата на работни места и вълната от банкови фалити.

Най-уязвимият политик, изглежда, е Ангела Меркел, на която през 2009 г. предстоят избори. Най-добра изглежда позицията на Никола Саркози.

Следващите президентски избори във Франция са чак през 2012 г. и това ще даде на Саркози възможност да си върне подкрепата на французите.

Източник: Reuters