Ирак винаги е бил добър партньор на България и независимо от социално-икономическите промени в двете страни, връзките между нас трябва да се развиват, каза министърът на финансите Пламен Орешарски на официалната среща със своя иракски колега Джабр Бакр Ал-Зубайди, съобщиха от Министреството на финансите.

Иракският финансов министър е на официално посещение в страната по покана на българския министър на финансите. Водената от Ал-Зубайди делегация включва директор на Иракската търговска банка и висши държавни служители, отговорни за инвестиционната политика.

Двамата министри направиха преглед на икономическата ситуация в двете страни и обсъдиха възможностите за бизнес сътрудничество при възстановяването на Ирак. Министър Орешарски посочи, че сближаването и по-доброто сътрудничество между администрациите на двете държави трябва да е в посока на насърчаване на контактите на частния бизнес, като се стъпи на добрия опит от миналото.

Министър Ал-Зубайди благодари на българското правителство за разрешаването на проблема с дълга на страната към България, уреден в края на 2007 година. Той посочи като основен приоритет на иракското правителство възстановяването на Ирак и покани българските фирми да вземат участие в строежа на жилища и изграждане на инфраструктурата на страната, за развитие на туризма и селското стопанство. Ал-Зубайди подчерта, че съществува погрешна представа, че само големите държави могат да реализират проекти и каза, че страната разчита на специалисти от различни области, а българските са доказали своите възможности и професионализъм.

По време петдневното посещение у нас, иракският министър на финансите и водената от него делегация ще проведат срещи в Министерството на икономиката и енергетиката, в Министерството на отбраната, ще се срещнат с представители на Българската строителна асоциация, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на българските банки, също така ще посетят Международния панаир в Пловдив.