Европейските министри на финансите се събират днес за първи път тази година. Те ще изберат наследника на Жан Клод Юнкер на поста председател на Еврогрупата и вероятно ще започнат дългия поход към въвеждането на практика на политиките, които обещаха, за да се преборят с дълговата криза.

 

На срещата в Брюксел днес, където ще се обсъди и начинът за спасяване на Испания, Португалия, Кипър и Гърция, финансовите министри ще трябва да решат как и кога да използват 500 млрд. евро от постоянния спасителен фонд на Европа.

 

Европейският механизъм за стабилност може да заобиколи правителствата и да предостави пряка помощ на банките.


При условие, че най-лошото от кризата е отминало, финансовите министри ще дискутират възможността средствата от ESM да се използват за спасяване на кредитни институции, които вече са получили подкрепа от правителствата на държавите, в които са базирани.

 

Действителният размер на ESM - наличните средства за пряка помощ на банките, вероятно са по-малко от 100 млрд. евро, тъй като голяма част от парите във фонда вече са договорени за подкрепа на правителствата на страните, най-тежко засегнати от кризата.

 

Кредитиращите държави като Германия, Холандия и Финландия се опитват да ограничат средствата, които се отделят за спасяване на банките в Испания и Гърция.

 

Вероятно ще бъде обсъдено и създаването на европейски банков надзор, под шапката на ЕЦБ, който трябва да стартира през март 2014 г.

 

Преговорите ще включват технически въпроси, като например как да се ограничат загубите, свързани с утвърдените активи на банките и дали държавите да влизат с дялово участие от 5% или от 15% в банките, които спасяват с директно финансиране.

 

Като основни претенденти за мястото на Юнкер, начело на Еврогрупата, са определяни холандският финансов министър Йерун Дейселблум и френският му колега Пиер Московиси.