Праг за дялово участие, над който задължително да се разкриват акционерите в офшорни компании, предлага финансовото министерство. Владислав Горанов е подготвил промени в т.нар. закон за офшорките.

Най-ниският праг за разкриване на акционер е 10%, съобщава „24 часа”. Така се избягват ситуации, в които заради притежание на дори една акция в банка, застрахователна компания или пенсионен фонд, от дружество регистрирано в офшорна зона, може да се стигне до отнемане на банков или застрахователен лиценз поради необявяване на данни за действителните акционери.

Законът има и вратички, например когато фирмата акционер е регистрирана в офшорна зона в държава от Европейския съюз или осъществява дейностите си чрез клон в ЕС.

Изключения има и ако дружеството е регистрирано в системата на Световната търговска организация или на Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Ангуила, Монсерат и др.

Проектът въвежда и ново определение за офшорна зона, според което Гибралтар отпада от списъка. Предлага се още действителните собственици да се обявяват не в Търговския регистър, а в Агенцията по вписванията, където ще се създаде специален регистър за целта.