21% от бизнес кредитите, отпуснати от Кредитекс през 2010 г., са използвани от фирмите за авансово плащане към доставчици, за да реализира бизнесът печалба от отстъпката, съобщиха от компанията.

Според небанковата институция, доставчиците са склонни да предлагат отстъпки на клиентите си, които им плащат предварително, заради високата междуфирмена задлъжнялост и острата нужда от пари в брой. От тази възможност се възползват все повече предприемачи. Те освобождават замразените в недвижими имоти средства чрез бизнес ипотечен кредит и с тях закупуват необходимата за бизнеса им продукция, като договарят добра отстъпка. По този начин си осигуряват по-висока печалба във време на свити пазари.

Ето и пример: ако една фирма зарежда стока за 10 000 лв. на месец, при 5% отстъпка спестява 500 лв. В същото време тегли 10 000 лв. кредит с лихва 12% годишно. Това означава, че дължимата лихва е в размер на 100 лв. и й остават 400 лв. повече оборотни средства на месец. Тези пари фирмата може да инвестира в промоции и отстъпки, да намали цената с цел да увеличи оборота, да ги използва за разработване на нов продукт или да ги задели като печалба, обясняват от дружеството.

От компанията припомнят, че според данните на Българската стопанска камара /БСК/, в края на 2009 г. междуфирмената задлъжнялост е в размер на 195 милиарда лева.

Според Кредитекс, предимно фирми от сектора на търговията са се възползвали от кредит, за да предплатят на своите доставчици.