Парите, които пътните почистващи фирми получават в "очакване на снега" - за готовност, ще бъдат намалени наполовина. 

Според изтичащите в момента договори в последните 4 г. те получаваха 60% от стойността на работата само заради готовността на техника, работниците и дежурствата, но реално без да чистят сняг.

В новите 4-годишни договори, които пътната агенция е подготвила, процентът за готовност ще е 30. Това съобщи шефът на АПИ Стефан Чайков пред "Фокус". Mеката допреди две седмици зима излизаше доста изгодно на пътните поддържащи фирми.

Само за месец и половина (от средата на ноември до края на декември) те получиха около 15 млн. лв., само докато чакат "в готовност" да завали сняг, но без реално да са изчистили и един километър. 

Високият процент за готовност на фирмите бе постигнат в пътните договори по времето на регионалния министър Росен Плевнелиев.

В тях има и друг абсурд - цени за единични дейности, които се разминават в десетки пъти, и цени за километър зимно чистене, които се различават до 5 пъти в различните области. 

Затова сега ще е интересно какви пределни цени ще сложи пътната агенция в новите обществени поръчки за 28-те области. Те все още не са обявени.

Чайков вече обясни, че за сметка на по-малкото пари за стендбай фирмите ще получават повече за реално свършена работа, "така че действително като свърши зимата, да можем да кажем на фирмите, че са платени реалните пари за работата, която са извършили".

В новите договори ще има изискване фирмите да поставят снегозащитни съоръжения срещу навявания всяка есен. По настоящите договори АПИ не можела да изисква от фирмите да слагат защитни огради, което по думите на Чайков е един от проблемите със снега в Североизточна България.