Ако бъде отнета акредитацията на България за търговия с парникови газове, ще бъде ударен фискалният резерв, заяви за Дарик председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. В антикризисните мерки, приети от правителството, се предвижда 500 млн. лева да влязат в бюджета от продажба на емисии.

Ако това е вярно, ще пострада фискалният резерв, защото това бяха средства, които бяха предназначени за фискалния резерв. Така че и двете правителства не свършиха нещо, което трябваше отдавна да свършат – първо правителството на тройната коалиция и сега това правителство. Жалко за тези огромни средства, които можеха да постъпят в българския бюджет, каза председателят на БСК.

Данев допълни, че принципно е коментиран и въпросът с намаляване на фискалния резерв, но единствено за мостово кредитиране.

Говорихме следното нещо: да, да се пипне фискалният резерв за сметка на мостово кредитиране и след това да бъде допълнено от тези механизми, за които говорихме – продажби по Киото, продажби на миноритарни дялове, пласиране на облигации на вътрешния пазар, обясни той.

Божидар Данев бе категоричен, че дори и да се прибегне до тази мярка, тя няма да наруши стабилността на финансовата система у нас.