Рейтинговата агенция Fitch Ratings масово сваля банкови рейтинги в ЕС заради промяна в методологията си за оценка. На 19 май Fitch аноносира, че е ревизирала оценките на всички банки в ЕС, САЩ и Канада в резултат на промяна в методологията си за оценка.

Официалните мотиви за този ход са, че Fitch вече няма да отчита положителната вероятност от държавна подкрепа в случай на нужда, а само и единствено финансовата стабилност на банките, отчитана на индивидуална база. 

В резултат на тази промяна само в ЕС вече са понижени рейтингите на 50 от най-големите банкови институции, в това число и гиганти като Deutsche Bank, Commerzbank, Banca Monte dei Paschi di Siena. Общо в ЕС са засегнати 44 банки-майки, както и на 80 дъщерни банки. Очаква се до дни броят на трезорите с понижена оценка да нарасне още.

В действията на Fitch има две странни неща, коментираха инвеститори. Първото е в коректността на представяните рейтинги. При подобна промяна на методологията, по която се присъждат рейтинги, най-точно и коректно по отношение на инвеститорите щеше да бъде, Fitch да ревизира предходните отсъждани рейтинги на база на изменената си методология, коментираха финансисти. Тогава нямаше да сме свидетели на инфарктните новини за намаляване на рейтинги, защото на практика нямаше да се променят присъдените предходни рейтинги.

На второ място е малко странна промяната на методологията на Fitch. Странно е, че няма да се отчита положителната вероятност от държавна подкрепа в случай на нужда, при положение, че ЕЦБ към момента има действащи програми, с които да налива ликвидност на банките от Еврозоната и ЕС. 

В средата на миналата година, президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро. 

По думите на Драги ЕЦБ ще проведе целенасочени LTRO в подкрепа на кредитирането от март 2015 г. до юни 2016 г. По-рано през годината пък Драги заяви, че ЕЦБ ще “приложи в цялост” програмата си за количествени улеснения на стойност 1.1 трилиона евро. С други думи явно е, че ЕЦБ вече е заявила твърдата си позиция, че банките в Еврозоната и ЕС могат да разчитат на нейната помощ с толкова средства, колкото са им необходими.

След всички тези деликатно изпуснати подробности, става ясно, че всъщност пониженията на рейтингите не са в резултат на влошаване на финансовото състояние на тези банки, а просто отразява решението на Fitch Ratings да не взима предвид потенциалната възможност за държавна подкрепа при оценката на стабилността на дадена финансова институция. Нещо, което явно не дава обективна информация на инвеститорите и най-вероятно може и да обслужва интереси само на малка група такива, смятат финансисти. Така рейтинговите агенции трупат едно след друго прегрешения към инвеститорите.