През последните часове на световните пазари доларът се засили, главно заради новината, че агенция Fitch намери по-унизителен статус за кредитоспобността на Гърция. От "junk" или "боклук", страната вече е със статус CCC, като формална причина за това е споразумението с частните кредитори, които склониха да отпишат 53% от дълговете на страната. От Fitch посочват още, че е много вероятно Гърция да фалира в близко бъдеще.

Междувременно петролът започна да поевтинява. Инвеститорите се уплашиха от ръста на суровината, който заплашва растежа на глобалната икономика и си припомниха как през 2008 година скокът до $ 147 за барел удари тежко американската икономика.

Тези новини се отразиха и в търговията на фондовите борси. В Европа срядата завършва на отрицателна територия. САЩ също отваря с рейд на мечките.

DOW JONES INDUS. AVG потъва с 0.20% до 12 940 пункта.
S&P 500 INDEX губи 0.25% до 2 941 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижава с 0.28% до 1 358 пункта.

Доларът е на 7-месечен връх към йената до 80.158 йени за долар. Еврото пада до $ 1.3219 към долара. Любопитен е и курсът на еврото към британския паунд. Обединената валута е на 2-месечен връх към паунда, а причината за това е в намерението на Bank of England да увеличи размера на програмата си за улеснение на икономиката.

Сред по-интересните новини от информационния поток към момента се откроява щрих от Китай. В опит да уловят бързорастящата средна класа китайци, които прекарват много време в интернет, китайските компании, които продават продуктите си онлайн смятат значително да увеличат рекламните си бюджети за интернет. Между 60 и 70% от парите, заделени за реклама ще бъдат насочени към търсачките. Имайки предвид, че в Китай най-голямата е Baidu, която държи 77% от пазара, може да се пресметне какъв е потенциалният ръст на този бизнес.

През следващата седмица пък Nokia ще направи премиера на най-новия си евтин смартфон, който работи с операционна система Windows Phone. След по-скъпия Lumia 610, това е следващото събитие от корпоративния живот на производителя на телефони, което има потенциал да развълнува потребителите.

10:54 часа

С понижения влязоха в търговията европейските борси. Инвеститорите очакват данни, представящи състоянието на европейските икономики и това може би обяснява липсата на подкрепа за пазара. Понижават се акциите на банки, петролни корпорации, фармацевтични производители.

FTSE 100 INDEX губи 0.10% до 5 922 пункта.
DAX INDEX пада с 0.37% до 6 882 пункта.
CAC 40 INDEX се понижава с 0.06% до 3 463 пункта.

09:28 часа

За пръв път от 2008 година насам водещият индекс на борсата в Ню Йорк удари 13 хил. пункта. Това се случи заради настъплението на инвеститорите към пазара след три дни на почивка, а също и заради втория поред спасителен пакет, с помощта на който Гърция прескача фалита през март.

Ентусиазмът на играчите обаче прегоря в хода на сесията и на финала й индексите завършиха близко до изходните си за деня равнища. Онова, което отдръпна играчите, бяха новините от Китай, където леката промишленост не се представя задоволително добре, а също и резките движения на стоковите и валутните пазари. Тази нощ петролът хвръкна над $ 106 за барел, а доларът прекрачи психологическата граница от 80 йени.

DOW JONES INDUS. AVG добави 0.12% до 12 965 пункта.
S&P 500 INDEX се покачи с 0.07% до 1 362 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX спадна с 0.11% до 2 948 пункта.

В Азия оптимистите диктуват темпото. За тях явно данни за леката промишленост в Китай не са особено тревожни. Според индекса на HSBC, през месец февруари се отчита известно увеличение на дейността им, но нивото далеч не е задоволително, за да настъпи успокоение сред инвеститорите.

NIKKEI 225 напредва с 0.96% до 9 554 пункта.
HANG SENG INDEX расте с 0.13% до 21 506 пункта.
CSI 300 INDEX отскача с 1.13% до 2 591 пункта.

Петролът продължава да поскъпва. Фючърсите за лек американски петрол с доставка през април струват вече $ 106.27 за барел. Сортът брент се търгува срещу $ 122.76 за барел.

Страховете от прекъсване на доставките на суровина от Иран бутат цената толкова нагоре. Отразява се и движението при долара, който поскъпна спрямо основните си съперници тази нощ.

Индексът, който следи представянето ме, DXY в момента е с 0.01% нагоре до 79.10 пункта. В голяма степен за покачването му допринесе ръста на долара към йената. Тази нощ зелените пари прескочиха психологическите 80 йени за долар, но в момента търговията се върна малко назад до 79.795 йени за долар. Еврото остава силно към долара и към този час единица от него купува 1.3241 долара.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!