Предложената от България ревизия на бюджета показва до каква степен масовото изтегляне на пари от банки през лятото, забавянето на икономиката и прекомерното харчене са отслабили публичните финанси, сочи анализ на рейтинговата агенция Fitch.

Ниският дълг и умереният дефицит дават на страната значителен фискален буфер и публичните финанси запазват рейтинговата си сила, но те ще имат понижен капацитет да балансират слабите рейтинги.

Служебното правителство на България одобри ревизия на бюджета, която предвижда фискален дефицит за 2014 г. в размер на 4% от БВП. Ревизираният дефицит през 2014 г. е повече от два пъти по-голям от предишната цел от 1.8%.

Страната също така може да емитира нов дълг от 4.5 милиарда лева, за да финансира дефицита, да осигури ликвидни средства за банките, да даде заем на Фонда за гарантиране на депозитите или евентуално да отпусне средства на вложителите в КТБ, която беше поставена под специален надзор през юни.

Следващото правителство вероятно няма да има друг избор, освен да приеме ревизията, предвид по-слабите от очакваното данъчни приходи до този момент през годината и необходимостта да одобри сравнително бързо бюджета за 2015 г.

Повишаването на дълга ще увеличи съотношението на консолидирания брутен държавен дълг към брутния вътрешен продукт на страната до 28%. Това обаче все още е с повече от 10 процентни пункта под средното ниво за рейтинг ВВВ, но е доста над основния сценарий на Fitch за дълг около 23% от БВП през 2017-2018 г.

Следващият преглед на рейтинга на България е планиран за 19 декември, като агенцията ще вземе предвид как новото правителство ще отговори на влошаването на публичните финанси и забавянето на растежа на икономиката.