Финансовите министри на еврозоната снощи се договориха за новия постоянно действащ гаранционен финансов механизъм ESM, който ще влезе в действие от 1 юли тази година. Германия ще има най-голям дял във фонда за гарантиране на еврото – информира Spiegel.

Съобщението за постигнатото споразумение беше обявено в ранните часове на днешния дек от Жан – Клод Юнкер, лидерът на еврогрупата. Фондът ESM ще замести сега действащият временен спасителен фонд EFSF и ще може да отпуска на притеснените страни в еврозоната общо до 500 млрд. евро.

Така спасителният фонд на еврото стартира една година по-рано от планираното. Делът на Германия достига 27.15% от общата сума, в това число 22 млрд. евро в наличност и гаранции за още 168 млрд. евро.

През март ръководителите на правителствата в ЕС ще поставят на проверка достатъчна ли е горната граница на новия фонд за гарантиране на стабилността. Този кнтролен срок впрочем е договорен още през миналата година.

Италианският премиер Mарио Монти вече се обявява за разширяване на обхвата на ESM, като според него необходимата сума е 1 трилион евро. Шефката на МВФ Кристин Лагард го подкрепя: „Нужна ни е стена, която да ни предпази от пожар“.
Но канцлерът на ФРГ Ангела Меркел засега отклонява тези идеи. По-важно е ESM първо да заработи, казва тя. Но Германия била готова да преведе по сметките на фонда своя дял от парите по-бързо от предвиденото.

Правителството на Германия официално опроверга медийните съобщения /в Reuters, в момента съобщението стои начело и на сайта на Financial Times/, че е съгласно да се разшири обхвата на ESM до 750 млрд. евро.

„Това не отговаря на истината“ - заявява говорителят на Меркел. FT спекулираше, че Берлин е готов да даде повече пари, ако всички в еврозоната се съгласят на по-строги фискални правила.

Общо в ESM до средата на лятото европейските държави трябва да преведат 80 млрд. евро в кеш, освен отпуснатите гаранции. Тази сума ще направи новия фонд по-силен от предходния EFSF – който от своя страна ще бъде разпуснат.

Освен това ESM ще има по-голяма независимост. Може би така ще се постигне и по-висока оценка на европейските опити за стабилизиране на европейската валута от страна на рейтинговите агенции? Защото американската S&P вече понижи кредитния рейтинг на EFSF.

Според информацията, от фонда ESM ще се извършват плащания в помощ на някоя закъсала европейска страна само тогава, когато страната, получаваща помощи, подпише и пакта за по-стриктна фискална дисциплина.

Този пакт също беше готов в понеделник вечерта. Финансовите министри в това отношение трябваше да побързат, тъй като наличието на подобен пакт беше ключово условие на Берлин за ускоряване на новия фонд.

Освен това, при ESM за разлика от EFSF в бъдеще малките страни като Словакия няма да могат да спират решенията, тъй като решения вече ще се вземат не с консенсус, а с 85% мнозинство. Така по думите на комисар Оли Рен, Европейският механизъм за стабилност ESM ще се превърне в основната колона на предпазната стена срещу дълговата криза.