Държавен фонд "Земеделие" е превел днес последните средства на животновъдите по схемата за изплащане на държавна помощ за подпомагане на пострадалите от кризата ферми от първа, втора и трета категория, съобщиха от земеделското ведомство.

Така за по-малко от месец на дребните фермери са изплатени общо около 20 млн. лв. държавна помощ, допълват от фонда.

По схемата, която се прилагаше като временна мярка, са кандидатствали общо 6 962

животновъди. Финансирането се отпуска с цел фермерите да запазят размера на стопанствата си за една година напред.

14 млн. лева от общата сума са предвидени за подпомагане на ферми, в които се отглеждат крави и биволици. Останалите 6 млн. лева са изплатени на стопани, отглеждащи овце и кози.

От фонд „Земеделие” допълват, че с цел да се подпомогнат животновъдите, с решение на Управителния съвет на фонда е удължен срокът за погасяване на предоставените им през 2008 г. и 2009 г. кредити за покупка на фураж и фуражни компоненти до края на 2011 г.

Утвърденият за целево кредитиране на животновъдите за покупка на фураж или фуражни компоненти бюджет за 2010 г. е 10 млн. лева. За заеми ще могат да кандидатстват фермерите, отглеждащи овце, кози, крави и биволици, които не са получавали кредити от фонд "Земеделие" за 2008 г. и 2009 г.

За кредити животновъдите ще могат да кандидатстват от 20 септември. Самите

средства ще се договарят до 30 ноември, а отпускането им ще става до 15 декември 2010 г. На брой животно фермерите могат да получат по 80 лева за овце-майки и кози-майки, както и по 500 лева за крави и биволици.