Въпреки политическите сътресения в страната има условия за започване на нов възходящ тренд на борсата, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт

 

Анализаторите на Управляващото дружество на Карол прогнозират възходящ тренд на украинския фондов пазар в редовния си месечен анализ на регионалните пазари. Въпреки бурното развитие на събитията в Украйна -частично разрешаване на политическата криза, след изгонването на президентът Янукович, обтегнатите отношения с Русия и риска от война заради Крим, украинският фондов пазар направи силен ръст от 30% през февруари, което го прави вторият най-успешен пазар за месеца в световен мащаб.

 

В прогнозата си анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт смятат, че въпреки обезценяването в същото време на гривната с близо 20%, има условия на формирано дъно на украинския пазар. Анализаторите предупреждават, че тези очакванията за възходяща тенденция трябва все пак да се потвърдят през следващите месеци, но в случай че пазарът отново реагира позитивно на негативна новина, то прогнозата им би била категорична.

 

Междувременно, както предвиждаха анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт още в началото на 2014 г., българският фондов пазар продължава възходящия си тренд с ръст от 8.70% за SOFIX за февруари.

 

Интересът към пазара продължава да се поддържа висок през последните месеци, което е видимо в обемите на търговия, дори и по емисии, които досега не бяха толкова ликвидни. Възходящата тенденция остава в сила според анализаторите.

 

Не толкова добро е представянето на румънския BET, който напредна едва с 0.9 % през февруари и остава на негативна територия, с близо процент под цената на затваряне за 2013 г.

 

Позитивизмът за румънския фондов пазар обаче остава в сила според анализа на Карол.

 

Въпреки относително позитивният февруари за световните фондови пазари, част от пазарите в ЦИЕ завършиха месеца на червено. MICEX в Русия завърши със спад от 0.61%, BELEX 15 в Сърбия загуби 1.0%, CROBEX в Хърватска поевтиня с 0.47%, а румънският BET отбеляза минимален ръст от 0.89% за месеца. Индексът за региона, MSCI EFM Europe+CIS отбеляза спад от 0.35% за месеца и е вече 7.31% надолу от началото на годината.

 

Интересно беше и развитието през месеца при суровините, като цените на повечето ресурси качиха през втория месец на 2014. Силно поскъпване имаше в цените на някои от селскостопанските стоки като кафе (44%), соя (10.2%), пшеница (8.4%) и царевица (6.8%). Покачване имаше и при златото (6,7%) и среброто (10,1%). Негативен беше месеца за природния газ, които загуби 5,5% от стойността си.

 

Представянето на суровините би трябвало да бъде във фокуса на инвеститорите и занапред, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт, тъй като в периоди на възстановяване на световната икономика, те често повишават стойността си.