Неочакваното решение снощи на Федералния резерв да намали основната лихва с 0.75% и декларираната цел от Европейската централна банка за овладяване на инфлацията, но без да бъдат коригирани лихвите в еврозоната, определят движението на световните пазари.

Вчера ФЕД реши да действа изпреварващо заради продължаващия срив на фондовите пазари, и нервността която се пренася от там на валутните и стоковите борси. ФЕД не дочака редовното си заседание през следващата седмица и обяви своя „спасителен” план за противодействие, като понижи основната лихва в САЩ.

Така очакванията на анализаторите и на инвеститорите се обърнаха към Европейската централна банка. Нагласите на наблюдаващите пазарите бяха, че е възможно ЕЦБ да смени консервативната си политика и да последва примера на централната банка на САЩ по отношение на лихвите.

Отговорът дойде днес около обяд, след като председателят на Управителния съвет на Банката Жан-Клод Трише съобщи, че приоритетът на ЕЦБ е сдържането на инфлацията. Така Трише косвено даде и отрицателен отговор на това дали ЕЦБ ще следва политиката на ФЕД.

Изявлението на централния банкер се отрази негативно на европейските фондови борси, които след временното възстановяване снощи и тази сутрин, по обяд отново се устремиха надолу. Малко преди затварянето на търговията в Германия DAX INDEX губи 4.8% до 6 444 пункта. Във Франция CAC 40 INDEX се понижава с 3.63% до 4 666 пункта, а FTSЕ 100 INDEX в Лондон е с понижение от 2.97% до 5 569 пункта.

В САЩ началото на търговията също е песимистично. Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE започва със загуба от 2.30% до 2 239 пункта. Следва го широкообхватният S&P 500 с понижение от 2.04% до 1 283 пункта, а индустриалният DOW JONES INDUS е „на червено” с 1.85% до 11750 пункта.

ВАЛУТНИ ПАЗАРИ

На валутните пазари еврото леко се понижи спрямо щатския долар до $ 1.4565 след като сутринта се котираше за $ 1.4603. Понижаването на лихвите в Съединените щати вчера доведе до загуби за щатската валута, която снощи поевтиня до $ 1.4635 за 1 ?, след като вчера сутринта се разменяше спрямо еврото при $ 1.4423 за 1 ?.

За утре Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4574 за 1?

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.3420

*Информацията е актуална към 17.00 ч. българско време