Фондът за спешни случаи на еврозоната на стойност 440 милиарда евро, ще бъде готов за действие до края на месеца и очаква да получи най-високият кредитен рейтинг, съобщи неговият ръководител.

Ще сме готови да действаме, когато политиците ни кажат, заяви Клаус Реглинг, главен изпълнителен директор на фонда. Той подчерта, че са взети мерки фондът да получи най-високият кредитен рейтинг ААА, като изграждането на финансов резерв и получаването на обещание от страни-членки да платят до 20% повече от договорения си дял от акциите на фонда.

Уверен съм, че ще получим най-добрият възможен рейтинг, може би през август, добави директорът. Мисля, че когато 16 финансови министри на зрели икономики обещаят да направят, каквото е необходимо, за да получат най-добрия рейтинг, това струва много, заяви той.

Правителствата на страните от еврозоната се споразумяха да създадат фонда съвместно с МВФ през май, в опит да успокоят страховете за повишаващите се дългове на някои страни, като Испания и Португалия, в навечерието на гръцката дългова криза. Реглинг подчерта, че страните, които използват фонда, са подложени на строги условия. Това не означава, че имате банкомат. Всички са съгласни, че страните получават пари само, когато приемат условията, каза той. БГНЕС