Българска фотоволтаична асоциация настоява за независим одит и закриване на Българския енергиен холдинг. Това заяви Меглена Русенова, Председател на Управителния съвет на асоциацията, на пресконференция днес по повод предложението на БЕХ за налагане на 30% данък за производителите на електричество от слънчева енергия.

Не е възможно направеното от Българския енергиен холдинг (БЕХ) предложение , с което се предлага въвеждане на 30% данък на производителите на електроенергия от слънце и ограничаване на производството на всички ВЕИ, да отразява официалната позиция на правителството”, допълни Предстадателят на УС на БФА Меглена Русенова.

Според асоциацията това предложение противоречи на усилията за създаване на стабилен бизнес-климат в страната, на предвидима законова рамка, която да гарантира всеки инвестиционен интерес.

България, като страна член на ЕС е възприела законодателството на съюза като свое вътрешно право, а приоритетите и политиките на ЕС в областта на енергетиката са ясни. Те са потвърдени и с решение на ЕС от 22 май 2013 г., в множество регламенти, резолюции на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия. Всички те казват едно: държавите-членки на съюза следва да развиват възобновяемите енергийни източници като единствените, които са неизчерпаеми и ще дадат възможност за енергийна сигурност и стабилност  на енергийните системи на държавите-членки. Това в средносрочен и дългосрочен план ще направи конкурентноспособни и икономиките на държавите-членки и на ЕС като цяло”, посочи Русенова.

Като пример за отказ от реформи тя посочи спирането от страна на дъщерни на БЕХ дружества като Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) на старта на балансиращия пазар. Тя припомни, че през юли тази година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие правила за търговия, които поставят пазарния принцип в основата на българската енергетика.

Зам.-председателят на БФА Владимир Аличков опроверга твърдението, че страната ни е преизпълнила ангажимента си за дял на ВЕИ енергията. Той посочи, че България трябва да има 20.8% дял на електричество от ВЕИ до 2020 г. В момента имаме около 16%, където фотоволтаичните централи са с дял около 3.3%, вятърните централи - с около 3.5% и големите ВЕЦ-ове на НЕК, които са около 8%. За да изпълним целта 2020 е необходимо допълнително да се инвестира във ВЕИ, но затова са необходими гаранции за инвеститорите, а не налагане на нови рестрикции.