Фракингът може да провали германската бирена индустрия, предупреждават пивовари. 

Германските пивовари алармираха канцлера Ангела Меркел, че всеки закон, който позволява спорната техника на добиване на шистов газ, известна като фракинг, може сериозно да навреди на емблематичния за страната сектор. 

От асоциацията Brauer-Bund се притесняват, че хидравличното разбиване за добив на шистов газ, което включва изпомпване на вода и химикали под високо налягане в земята, ще замърси водоизточниците и ще наруши въведеното преди половин хилядолетие правило за чистотата на германската бира. 

Т. нар. Reinheitsgebot или правило за чистота, гласи, че пивоварите трябва да произвеждат бира използвайки само малц, хмел, мая и вода. 

"Водата трябва да е чиста и повече от половината от пивоварите в Германия имат свои собствени кладенци, които са разположени извън областите, които биха могли да бъдат защитени според планираните от правителството законодателни промени за фракинга", заяви говорителят на Brauer-Bund. 

Германия е най-големият европейски производител на бира и е на трето място по консумацията на глава от населението след Чехия и Австрия. 

В страната има повече от 1 300 пивоварни, които произвеждат около 5 000 различни бири, според Brauer-Bund.