Френското правителство ще обсъди следващата седмица, дали да премахне ограниченията за достъп до работни места за български и румънски граждани. Тази среща е част от инициатива за предоставяне на правен статут на 15 000 роми от тези страни, които живеят във Франция.

 

Медиите във Франция цитират министърът на вътрешните работи Манюел Вал, според когото даването на работни права на ромите "може да бъде едно от решенията" за проблема с имигрантската общност.

 

Граждански сдружения за защита на правата на хората отдавна твърдят, че без такава мярка, за интеграцията на ромите е невъзможно.


С този ход изглежда настъпва сериозна промяна в начина, по който Франция разглежда проблемите с ромите от двете най-нови страни-членки на ЕС.

 

Новото френско правителство наскоро бе критикувано от активисти за човешки права, че продължава политиката на бившия президент Никола Саркози.

 

Около 90% от ромите във Франция са от Румъния, а останалите са предимно от България.

 

Българските и румънските граждани са свободни да пътуват до страните от Шенгенското пространство без визи за срок до 90 дни. Много роми се възползват от тази възможност и остават и след този срок.

 

Франция и другите страни от ЕС трябва да премахнат работните ограничения за български и румънски граждани до 1 януари 2014 г. в рамките на договорите за присъединяване на ЕС.