Франция ще затегне правилата за издаване на визи на чуждестранни работници заради нарастващата безработица в условията на икономическа криза. Това се казва в разпространен документ, подписан от президента Никола Саркози.

В писмо до министъра на имиграцията Ерик Бесон с дата 31 март Саркози признава за първи път, че мрачната ситуация на пазара на труда ще има последици за имиграционната политика. „Абсолютният приоритет трябва да е да бъдат върнати на работа хората във Франция, които са лишени от работа”, подчертава той. Президентът уточнява, че нови работни визи трябва да бъдат издавани само в два случая - за запълване на работни места в сектори, в които има недостиг на работна ръка в страните от ЕС, както и за хора с доказани способности да създават нови работни места или да стимулират икономиката по друг начин. Указанията ще се прилагат главно за кандидати за получаване на работна виза от страни извън Европейския съюз.

Франция отмени миналата година ограниченията си за работници от 10 държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. Остават някои забрани за граждани на най-новите членове на Европейския съюз - приетите през 2007 г. България и Румъния, но те са по-малки, отколкото за имигрантите, идващи от страни извън съюза. Безработицата във Франция се повиши през февруари на годишна основа с 19 процента и се очаква да продължи да расте тази година. От началото на световната икономическа криза страната не е ставала арена на протести срещу чуждестранните работници, но на няколко пъти бе обхваната от стачки. Безработицата във Франция в момента е около 8 на сто. Делът на безработните е чувствително по-висок сред живеещите в страната чужденци от държави извън ЕС - 22 процента. Френските власти са издали през миналата година 33 034 работни визи - с 22,5 процента повече в сравнение с предходната 2007 г. Reuters