17:20 часа

Високите цени на алуминия и нарастващото търсене помогнаха на най-големия производител в света Alcoa да завърши първото тримесечие с печалба от 302 млн. долара, докато преди година резултатът бе 200 млн. долара загуба. Но ниската норма на печалба разочарова Wall Street. Не само че акциите на компанията се смъкват с 3.88%, но и водещият индекс на фондовия пазар в Щатите се смъква с 0.6% до 12302 пункта. Alcoa е в състава на DJIA, включващ 30-те най-ликвидни публични дружества в САЩ.

Широкият индекс S&P500 се смъква с 0.7% до 1315 пункта, а технологичният Nasdaq губи 0.75% до 2751 пункта. Сезонът на печалбите, или периодът в който големите компании докладват за финансовите си резултати през първото тримесечие, се следи с голямо внимание от пазара и очевидно първата оценка е негативна. Ситуацията, впрочем, твърде бързо може да се обърне. Но според пазарните анализатори, в момента действа и друг силно негативен фактор на пазара на акции – ядрената криза в Япония.

В Европа фондовата борса се представя дори още по-зле. Тук най-зле са акциите на компаниите от суровинния сектор, включително на производителите на петрол и метали. След като японският индекс Nikkei се смъкна с близо 1.7%, европейските инвеститори се притесниха за сигурността в търсенето на суровини и материали и се наблюдават понижения по ключови позиции като френския Total и BP. Автомобилостроителите продължават да губят позиции – от една страна, заради отказващо скъпите горива, от друга, в случая Renault във Франция, заради обвинения в промишлен шпионаж.

На този фон германският индекс DAX се понижава с 1.06% до 7128 пункта, британският FTSE100 се смъква с 0.9% до 5999 пункта, а CAC 40 пада с 1.15% до 3992 пункта. За отбелязване е пропадането под важни психологически бариери от 6000 пункта за FTSE100 и 4000 пункта за CAC40. Ако до края на деня не видим възстановяване на позициите на биковете, утре можем да се настроим за пореден тегав борсов ден в Европа.

Петролът днес сериозно поевтинява, като корекцията в цената на горивото вероятно се дължи на закриване на дълги позиции от хедж фондове и други мощни инвеститори. Брентът се смъква с 1.65% до 121.94 долара за барел, а лекият суров WTI губи 2.5% до 107.16 долара. Това движение е още по-интересно на фона на поевтиняващия долар. Обикновено когато щатската валута, в която са деноминирани суровините, поевтинява, суровините поскъпват. На петрола, чиято цена очевидно е надминала прага на пазарна толерантност, не помагат и спекулациите, че Нигерия има изгледи да се превърне в новата Либия.

Днес суровините, с няколко малки изключения като ориза, изпускат парата. Златото се смъква с почти 7 долара до 1461.2 долара за тройунция, а среброто се търгува при 40.28 долара за тройунция. Медта губи 1.4%.

На валутните пазари доларът губи нови 0.4% към еврото до 1.4495 долара за едно евро, както и пада с 0.45% към йената до 84.224 йени за долар. В момента валутните трейдъри спекулират с вероятността за вдигане на лихвите от централните банки. Паундът се смъква до 1.6297 долара, тъй като инфлацията показва признаци на забавяне, а това намалява изгледа за повишение на лихвите от Английската централна банка.

След поевтиняването на петрола щатският долар отвоюва от канадския 0.5% до CAD 0.9618. Специално внимание трябва да се отдаде и на швейцарския франк, който мачка щатската валута. Една от най-сигурните валути в света, франкът се търси усилено, което говори, че пазарите в момента не се чувстват на слънчевата страна на улицата. 0.8972 франка купуват 1 долар. Според анализаторите, виновна е ядрената криза в Япония – но е очевидно, че не е само това.


10:33 часа

Европейските борси отварят с понижения в ранната търговия. Спадовете при индексите надхвърлят половин процент. От една страна всява страх новината, че аварията в АЕЦ Фукушима се изравни с тази в Чернобил отпреди 26 години, а от друга стои несигурното представяне на глобалните пазари през последните дни.

FTSE 100 INDEX пада с 0.66% до 6 013 пункта.
DAX INDEX се понижава с 0.81% до 7 146 пункта.
CAC 40 INDEX спада с 0.70% до 4 010 пункта.

На валутните пазари доларът се засилва към еврото до $ 1.4392.

08:18 часа

Петролът поевтинява заради съмнения, че глобалния растеж няма да поднесе изненади през тази година, а капиталовите пазари са обзети от смесени настроения заради излизащите отчети на компаниите - гиганти. Напрежението подсилват новините от Япония, където експертите признаха, че бедствието във Фукушима е равно по вредно въздействие на това в Чернобил отпреди 26 години.

Към този час, по време на азиатската сесия, цената на петрола пада с $ 1.55 до $ 108.37, като най-високата котировка до момента бе $ 109.14 за барел, а най-ниската - $ 107.87 за барел с доставка през май.

Брентът също поевтинява. Последните сделки се сключват на цена от $ 122.29 за барел, което е корекция със 74 цента.

Пазарните участници дават израз на прогнозата си за слаб глобален икономически растеж, което директно се пренася към търсенето на суровина. За това помогна много и прогнозата на международния валутен фонд, според който през тази година глобалният растеж ще се забави до 4.4%.

На фондовите борси в Азия индексите се движат в различни посоки. Несигурността е голяма и причината не е само в Япония. Освен, че аварията във Фукушима бе обявена за 7-ма степен по скалата на ядрените бедствия, там  правителство се подготвя да разпредели 1 трлн. йени, което се равнява на $ 11.8 млрд., за да подпомогне бизнеса и той да не се впусне в масово съкращаване на работна ръка. Близо 700 млн. йени ще бъдат директно насочени към работодателите, а 300 млн. са предвидени за обезщетения на работниците.

Друга новина поднесе Централната банка на Южна Корея The Bank of Korea, която остави без промяна основната си лихва на 3%. Австралия пък отчете подобрение на бизнес климата в страната през март. Благоприятстващите фактори са по-активната търговия и покачването на нивата на печалбите.

Така представянето на водещите индекси е разнолико:

NIKKEI 225 губи 1.83% до 9 541 пункта.
HANG SENG INDEX се понижава с 1.33% до 23 980 пункта.
CSI 300 INDEX расте с 0.42% до 3 347 пункта.

Отвъд океана настроенията бяха смесени и подхранвани от несигурността от онова, което ще отчетата водещите компании в индексите. Вчера гигантът в производството на алуминий Alcoa привлече интереса към себе си, но резултатите от дейността му през първото тримесечие на годината така и не излязоха до края на сесията и така акциите му изгубиха 15 цента до $ 17.77.

Интересно е какво ще се случи с акцията днес, особено след като вече е ясно, че компанията има печалба от $ 308 млн. за Q1, което прави по 29 цента на акция.

Инвеститорите наказаха и NYSE Euronext, който не сполучи с отправянето на контра оферта към Nasdaq OMX Group и така акциите му паднаха с 2.9% до $ 37.59 за лот.

Така индексите завършиха разнопосочни:

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.01% до 12 381 пункта.
S&P 500 INDEX спадна с 0.28% до 1 324 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 0.32% до 2 771 пункта.

Любопитна новина, която пазарът научи тази нощ донесе Amazon.com, който ще продаде правата върху по-евтината версия на устройствата за четене Kindle на друга компания. Така за потребителите ще стане възможно да си купят устройството на ценя с 25 долара по-ниска срещу неудобството да гледат реклами докато го ползват.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!