България реално може да участва в охраната на кораби от пиратските нападения в Аденския залив. Това каза днес началникът на Щаба по подготовката на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.

Според него в състава на международните сили в този район може да се включи фрегата „Дръзки” от Военноморската база в Бургас. Според контраадмирал Манушев българският военен кораб е готов, но става въпрос за финансови ресурси. Участието на „Дръзки” за около два месеца би струвало минимум 2 - 3 милиона лева, като сумата може да стигне и до 6 милиона в зависимост от задачите, които трябва да изпълнява фрегатата.

Въпросът с въоръжаването на моряците от търговските кораби е труден, тъй като няма единна позиция на различните държави, посочи Манушев. Неговото лично мнение е, че в този район трябва да се въведе изцяло конвойният принцип. Проблемът е, че търговските кораби плават по различни направления, а и фирмите не винаги са склонни да посочват курса на рейса или вида на товара, каза контраадмиралът.

Той посочи още, че затруднения пред военните кораби в района създава фактът, че международната общност защитава човешките права на пиратите. Бесенето по реите на заловените пирати е в миналото, освен това в този район трудно се различават обикновените рибарски лодки от пиратските, коментира Манушев. БГНЕС