Руснаците са добре дошли в България. Все повече от тях се сдобиват със свой втори имот в черноморската страна, пише "Файненшъл Таймс".

България се е превърнала в популярна дестинация за покупка на недвижими имоти от средната класа. Близо 400 000 руснаци имат апартаменти или къщи в страната. Увеличава се броят на тези, които идват не само за почивка през лятото или зимата, а за да останат през цялата година. Някои руснаци даже управляват своя бизнес в Москва от България.

"Тук руснаците са добре дошли", казва Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в къщата на родителите си край Несебър на брега на Черно море.

Сергей Губов е бил икономист. Той е работил за държавна компания в Далечния изток на Русия. Днес, вече пенсионер, Губов се е установил в София със семейството му. Неговият син учи в Софийския университет.

Михаил Чобанов, който е изпълнителен директор на агенция за недвижимост, споделя: "Руски строителни компании, туристически агенции и супермаркети си намериха тук пазарни ниши".

За активното руско присъствие в страната спомагат и леснодостъпните разрешителни за престой, допълва още той пред ФТ.