Чили ще се придържа към плана си и ще инвестира 67 милиарда в действащи и нови медни мини в следващите осем години, въпреки най-големия спад в цената на суровината от три години насам и признаци на по-слабо търсене на мед от Китай – пише Bloomberg.

Минният министър на Чили Ернан де Солминяк е заявил, че държавната компания Codelco ще осигури 20 милиарда от горната сума. Чили е най-големият производител на мед в света, като минната индустрия дава 20% от БВП и 50% от износа на страната и в нея са заети 200 000 души.

Според министъра, който има инженерен докторат, скорошното понижение на цената не отразява фундаментите на пазара. В момента купувачите на пазара са предпазливи заради международната турбуленция и изчакват да видят как ще се развие ситуацията в Европа и САЩ. Щом икономиката се стабилизира, ще има ръст в търсенето. А в покупките от Китай действително е имало известна „промяна“, но промяната не била „значителна“.

След рекордните 10190 долара за метричен тон през февруари, металът поевтиня с 32%. Търсенето му в последно време се подклаждаше от информация, че ще има недостиг в предлагането на мед. Но след това сантиментът се промени в посока на свиване на глобалния икономически растеж. Данните на Комисията по ценни книжа покават, че към 20 септември голямата част от спекулативните залози са били в посока поевтиняване на суровината.

На електронните борси в САЩ метричен тон мед се търгува за 6954 долара, или 3.161 долара за фунт. Един килограм се равнява на приблизително 2.2 фунта. Това е 29% понижение за тази година и медта е най-лошо представящата се суровина в списъка от 24 следени суровини след памука. Със спад от 27% на Лондонската метална борса дотук през годината, медта изживява втората си най-лоша година за последния четвърт век. През 2008 г. медта се срина с 54%.

Според директора на държавната чилийска минна компания Диего Енрандес, китайските купувачи сега би следвало да се възползват от падналите цени и да попълнят запасите си. За следващата година поръчките за Азия са „много силни“, докато клиентите от Европа са „предпазливи“.

Китай през август е внесъл 235 509 тона мед, с 21% повече от юли, най-голям обем от януари – сочат митническите данни. От март досега запасите в складове в Шанхай – показател, следен от Шанхайската борса – са намалели с 45%.

Двамата чилийски представители са говорили с Bloomberg на седмица на Лондонската метална борса – събитие, привличащо 5000 водещи търговци на метали в британската столица всяка година, които обсъждат пазара и сключват контракти.

Най-голямата медна мина в Чили, Ескондида, се разработва от базираната в Австралия компания BHP Billiton. Други международни инвеститори в мините на Чили са Rio Tinto, швейцарската Xstrata и лондонската групировка Anglo American. Последните две държат третата най-голяма медна мина в света – Калахуаси. Общо 8000 са чилийските медни мини.

Според чилийския министър, минните компании си правят планове и вземат решения за инвестиции с калкулации за дългосрочна цена на медта от 5500 долара за тон. В бюджета на чилийското правителство цената на медта е прогнозирана на 6160 долара за тон.

Според де Солминяк, търсенето и предлагането на мед ще бъдат балансирани в следващите четири години, като през 2018 г. дори ще има излишък на предлагане. Но според банката Barclays, през 2012 г. все още ще има дефицит на 153 хиляди тона мед. Анализаторите на суровинните борси дори предвиждат максимална цена на медта от 10 075 долара за тон следващата година.

Дефицитът идва от спадащата концентрация на метал в рудата и растящите производствени цени. През 2002 г. средното съдържание на мед в рудата беше 0.9%, а през 2009 г. е 0.76%, сочат данни на лондонска изследователска компания. Друг анализ на UBS от май показа, че разходите в мините на Чили са нараснали с 20% миналата година.

Според анализаторите на Morgan Stanley, през 2008 г., по време на най-голямата рецесия след Втората световна война, търсенето на мед е спаднало с 0.9%. А през тази година запасите в складове в Лондон, Ню Йорк и Шанхай са нараснали с 15% до 652 хиляди тона – или с около 50% над средното за последните 5 години.

Повечето от ръста на складовите запаси бяха регистрирани от Лондон и Ню Йорк. Сам Китай, който според икономистите тази година ще постигне 9.3% икономически растеж след 10.4% през 2010 г., осигурява търсене за 37% от световната мед. Според директора на Codelco, перспективите, че търсенето от Китай ще се запази, изглеждат сигурни в първите дни на тази продажбена кампания.