Страните от г-20 се отдръпнаха от философията на икономиите, прилагана дори от богатите държави, като се противопоставиха на идеята за налагане на ниска граница за допустимите държавни дългове, тъй като това задушава икономическия растеж. Това за тях е основен приоритет, наред със създаването на работни места.

Това става ясно от изявление на организацията, публикувано на сайта й след проведената вчера среща във Вашингтон заедно с гуверньорите на централната банка на САЩ.

В текста на изявлението се посочва, че въпреки наличието на подобрение в някои икономики, като американската, фактът, че те се случват на различни скорости по света (за Европа тепърва се очаква подобренията да се материализират), е необходимо да се предприемат допълнителни действия.

Г-20 са на мнение, че консолидирането на паричния съюз в еврозоната трябва да бъде подсилено, включително чрез спешни трансфери в банковия сектор, допълнително изглаждане на финансовите различия и подобрение на балансите на банките в отделните държави.

Напредналите икономики ще изготвят планове за развитие в средносрочен план, които ще бъдат представени на следващата среща на страните от организацията в Санкт Петербург.

От Г-20 обърнаха предупредиха, че внимателно ще следят зда евентуални негативни ефекти от мерките по стимулиране на икономиката, които предприема например Япония с количествените улеснения, водещи до значително поевтиняване на йената. Позицията на лидерите на развитите страни е, че вълутните курсове трябва да се определят на пазарен принцип и да се избягват манипулациите, извършвани от централните банки.

"Ние ще се противопоставим на всякакви форми на протекционизъм и ще държим нашите пазари отворени", пише в позицията на Г-20 след срещата във Вашингтон. За пореден път се настоява, че целта на централните банки е да гарантират ценовата стабилност в собствените си държави, а не да печелят конкурентни предимства на гърба на другите икономики чрез манипулиране на валутния си курс.

На срещата са били обсъдени и възможните мерки, които могат да се предприемат спрямо корпорациите, които избягват плащането на данъци, чрез офшорни убежища.