Най-големите икономики в света си поставиха за цел да увеличат с повече от 2 000 милиарда щатски долара темпа на нарастване на глобалния брутен вътрешен продукт през следващите пет години. Това изглежда като проява на сериозен оптимизъм и край на ерата на строги икономии.

 

Финансовите министри и централните банкери заявиха, че ще предприемат конкретни действия за увеличаване на инвестициите, повишаване на заетостта и насърчаване на конкуренцията, в съвместна декларация след двудневната среща на Г-20 в Сидни. Държавите от групата представляват около 85% от глобалната икономика.


"Ние ще се развиваме амбициозни, но реалистични политики, с цел да ускорим растежа на нашият общ БВП с повече от 2% над настоящите нива през следващите пет години", се казва в изявлението. "Това би било ръст с над 2 трлн. долара в реално изражение и ще доведе до значително повече работни места."


За сега обаче не е ясно какви точно са планираните реформи и мерки за насърчаване на растежа на световната икономика.

 

"Постигането на определени темпове на растеж е резултат от един много сложен процес," приземи ентусиазма министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле след срещата. "Резултатите от този процес не могат да бъдат гарантирани от политиците."