Финансовият министър на САЩ Тиимъти Гаътнър обеща пред бизнес лидери от Силициевата долина да не девалвира долара с цел експортно предимство, казвайки, че никоя страна не може да отслаби валутата си и да се радва на икономическо здраве.

„Това няма да се случи в тази страна“, твърди Гайтнър, цитиран от Reuters.

В края на седмицата финансовите лидери на големите от Г20 се срещат в Южна Корея и според коментаторите там те ще разискват за разменните курсове, ефекта от монетарните политики на глобално ниво, опасността от нова вълна протекционизъм и координираният опит за помагане на световната икономика.

Гайтнър продължава: „Много важно е хората да разберат, че Съединените Щати на Америка не е някаква си страна там някъде си, която ще намери пътя към просперитета чрез девалвация, така да бъде конкурентна. Това не е жизнена, уместна стратегия и ние няма да се занимаваме с нея“.

Това смело изказване е било придружено с обяснение, че в САЩ „трябва здраво да работят за да запазят доверието си в силния долар“.

Ръководителите на новите икономики се притесняват, че отслабващият долар ще обезцени големите чуждестранни резерви, които те са натрупали, за да се предпазят от бъдещи обрати на капиталовите потоци. Обвиненията към САЩ също така твърдят, че големите парични потоци, създавани черз монетарните улеснения, нахлуват в новите страни и създават неравновесия и пазарни балони.