Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър обмисля да се откаже от поста по-късно през годината – но не и преди въпросът с тавана на дълга в САЩ да бъде уреден, съобщават „хора, запознати с неговото мислене“, цитирани от Reuters.

Гайтнър е казал пред журналистите, че остава на поста „за обозримо бъдеще“, като е отклонил въпросите за бъдещата му кариера. Той е изтъкнал, че винаги досега е бил публичен служител, живее за това и вярва в това.

От икономическия екип, с който Обама започна преди три години, Гайтнър е единственият останал на поста си. Към него имаше много критики, искания за оставка – но той успя да надделее, показвайки завидна решителност, коментира Reuters.

Пазарът не е очарован от възможността Обама да се раздели с финансовия си министър: "А - отборът изглежда се разотива и никой не идва от скамейката, за да помогне да се спечели мача", коментира финансист. „Обувките на Гайтнър са много големи, за да може някой да влезе лесно в тях“.

По информация на Bloomberg, причините Гайтнър да иска да си отиде от поста са семейни.

Кой може да стане наследник на Гайтнър, ако той все пак реши да изостави администрацията? Вече се спряга Джеф Имълт, директорът на GE, той вече оглавява консултативен съвет към Белия дом. Също така кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг или председателят на JPMorgan Chase Джейми Даймън.

Гайтнър е на 49 години. Основните му заслуги за 2.5 години, откакто заема поста, са стрес тестът за щатските банки, който чувствително заздрави финансовата система в страната; натиск за повече глас на новите пазари и специално Китай в МВФ; помощ за приемането на регулацията Дод – Франк.

Преди да се присъедини към екипа на Обама, Гайтнър оглавяваше Федералната резервна банка на Ню Йорк и изигра ключова роля за овладяването на финансовата криза 2007 – 2009 г.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън в началото на тази седмица каза възможно най-топлите думи за Гайтнър: „За разлика от повечето хора, които получават тази работа, след като първо са спечелили много пари от бизнес и финанси, той прекара по-голямата част от живота си служейки на нас и с това той придоби огромен опит и знания, заедно с много здрав разум. Той се справи велико на една изнурителна позиция“.