Кирил Гарчев, главен дилър в STS Finance

Едва ли много от инвеститорите на БФБ София са имали „щастието” и преди да преминат през подобен изключително труден период за финансовите пазари, когато търговските решения се взимат единствено под влияние на ликвидни фактори и стремеж за ограничаване на загубите. Няма съмнение, че съвкупността от ниска ликвидност и „шокиращи новини” от развити пазари извеждат на преден план елемент на емоционалност при взимането на решения, което рефлектира и върху институционалните инвеститори не само на БФБ. Именно необходимостта да посрещнат подадени искания за обратно изкупуване е водещото при разпродажбите на акции по принцип, а това е особено болезнено на нашия пазар. От всички търгувани емисии по-малко от 15% поскъпват през ранната днешна сесия, като най-ликвидните и в повечето случаи добри компании са „ударени” в най-голяма степен.

Тук обаче трябва да се отбележи, че именно в условия, като текущите на екстремен песимизъм, черни заглавия в медиите и съществени понижения за всички компании се създават най-благоприятните възможности за реализиране на „извънредни” печалби. Точно в такива моменти /каквито е имало много пъти в историята на фондовите пазари и със сигурност ще има отново/ така наречените „smart money” внимателно купуват подценени компании с потенциал за растеж. Не бих могъл да пророкувам дали дъното е близо, дали сме го достигнали и т.н. но определено мога да кажа че наближава момента в който ще се открият най-добрите възможности за влагане на средства на фондовите пазари за следващите години.

Николай Ялъмов, председател на съвета на директорите на Капман

Това, което се случва на Българска фондова борса, е психоза от новините, които дойдоха през нощта от САЩ. Всичко това става при малки обеми и нисък оборот. Въпреки, че цените в момента са много ниски повечето играчи на пазара изчакват да видят къде ще е дъното. Вярвам, че ситуацията на БФБ ще се стабилизира. Тогава инвеститорите отново ще се върнат на пазара.

От нашите фондове непрекъснато има хора, които излизат и такива, които влизат. Засега не мога да кажа дали тенденцията е към излизане от фондовате.

Христо Карамфилов, председател на Съвета на директорите на БенчМарк

Надяваме се това да е дъното. В смисъл не това да е дъното, а в следващите една две седмици да се приключи с тези панически разпродажби и от тук нататък да има успокоение на пазара. На никакви анализи ситуацията не се подава, защото много хора действат неадекватно в тази ситуация.

Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България АД

Реално според мен това, което става на борсата, отразява страха на инвеститорите в целия свят. Цените в момента се формират от изключително малък обем. Това донякъде е хубаво, защото така ще се отсеят здравите дружества, които по една или друга причина нямаха стабилен фундамент, но бяха с нереално високи цени. Аз не казвам, че те ще изчезнат, просто ще отидат на някакви нормални цени.

*Очаквайте още коментари