Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани, че когато партията му се върне на власт и състави правителство, веднага ще бъдат обявени конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес, заяви председателят на ГЕРБ по време на кръгла маса на тема „Енергийната сигурност", която се проведе в Търговската камара на САЩ във Вашингтон.

 

Пред американския бизнес Борисов обясни, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух" в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

 

„За съжаление след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга - лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ. Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и правителството се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт ние веднага ще обяви прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях", каза още Бойко Борисов, цитиран от партийния пресцентър.

 

Председателят на ГЕРБ информира американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси, в България могат да бъдат изградени и паро-газови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа.

 

Пред американския бизнес Борисов подкрепи официално още веднъж и идеята за създаването на общ Европейски енергиен съюз. „Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар. Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ. Това също са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни системи", коментира още Борисов.

 

Той припомни, че за разлика от всички останали партии в България, ние не е нужно да доказваме на САЩ колко надежден партньор сме. Бойко Борисов подчерта още, че възможностите за инвестиции в България не се изчерпват със сферата на енергетиката и даде за пример туризма, строителството, селското стопанство и др.