Руският премиер Владимир Путин е поставил задача на Газпром да осигури необходимите доставки на газ за Европа. Това съобщава ИТАР-ТАСС. Инструкциите са били дадени по време на среща между вицепремиера Игор Сечин и заместник-председателите на Газпром Александър Медведев и Андрей Круглов.

"Моля ви да положите максимални усилия, за да осигурите потребностите на нашите чуждестранни партньори, имайки предвид, че главната задача на енергетиците като цяло и на Газпром в частност, е да се осигурят вътрешните потребности на Руската федерация. Това е първостепенна задача" са точните думи на Путин, прочетени по време на срещата.

По признание на Андрей Круглов в продължение на няколко дни е имало малко намаляване на обема на доставките за европейски партньори на компанията до десет процента, но след това доставките са възстановени в рамките, предвидени по договор. Когато в сряда бе установено, че доставките на природен газ са намалени, Газпром излъчи опровержение на новината чрез корпоративно съобщение в Bloomberg. Вчера обаче Европейската комисия ясно посочи страните, за които има установено намаление на подаваните количества природен газ, като общото намаление е с около 30%.

Някои западноевропейски партньори молят за допълнителни обеми, но Газпром засега не може да удовлетвори тези искания, е станало ясно още по време на срещата.