Газпром обмисля подсилването на транзитната си инфраструктура на Балканите и иска да създаде смесено дружество с компанията Ромгаз на територията на Румъния, по-точно в румънската област Добруджа.

Обмисляме няколко места, които ще представим на руснаците до края на годината. Условието е да бъдат на максимум 250 км от транзитния газопровод, заяви вчера генералният директор на Ромгаз Марчел Питею. Думитру Ротар, представител на компанията, заяви, че изграждането на други хранилища около транзитния газопровод не изключва сътрудничество с руснаците в проекта за изграждането на хранилища в окръг Нямц.

Представителите на Ромгаз не уточниха данни за големината на хранилищата, за които говори Газпром, но министърът на икономиката Адриан Видяну заяви, че преди няколко месеца Румъния е предложила удвояването на съществуващия капацитет за складиране на природен газ до 6 милиарда куб м.

Изграждането на хранилища за природен газ в страните, през които преминават транзитни газопроводи за големите пазари в Централна и Западна Европа, е част от стратегията на Газпром за намаляване на зависимостта от Украйна, откъдето преминава 80% от руския газ за Европа. БГНЕС