Строителството на българския участък от "Южен поток" започва още тази година, съобщи Александър Сиромятин, заместник-ръководител на отдела за управление на проект в "Газпром" по време на кръгла маса в София, посветена на развитието на проекта.

"Строителството в България ще започнем в края на тази година. Имаме подписан с БЕХ план за мероприятията, разрешението за строителството ще бъде подписано през септември - октомври тази година", съобщи Сиромятин. "Надяваме се, че отчуждаването на земите ще бъде завършено към есента на тази година, затова съществуват всички необходими предпоставки", добави той.

След няколко дни ще започне обществено обсъждане на ОВОС на проекта, като вече има положителна оценка от МОСВ, каза още представителят на "Газпром", цитиран от БГНЕС.

Обществени обсъждания ще започнат на 1 юли и ще се състоят във всички 37 териториални единици по трасето на газопровода. Имат положителна оценка на ОВОС от МОСВ.

Ще има наша работна група, която ще разяснява и ще отговаря на всички въпроси, които вълнуват населението в тези райони. Много въпроси възникват във връзка с шума, но на всички въпроси ще се дадат точни и ясни отговори. Всички забележки от населението ще бъдат отчетени в окончателната версия на ОВОС, съобщи той. Той отбеляза, че на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите може да бъде открит докладът за ОВОС на проекта.

Той напомни, че през август 2012 година беше подписан протокол между БЕХ и "Газпром", според който 30 % от изграждането на българската част от "Южен поток" ще се финансира със собствени средства на БЕХ, а за останалите 70 % ще се търсят допълнителни външни финансови източници. "Газпром" ще финансира частта на БЕХ, а във връзка с останалите 70 %, които трябва да бъдат привлечени на принципа на проектното финансиране, скоро се очаква доклад, който да позволи привличането на средствата.

Изграждането на българския участък ще струва 3.3 милиарда евро. Стойността му е почти половината от общата сума, необходима за изграждането на целия сухопътен участък от проекта (6.5 милиарда евро), тъй като в нашата страна освен тръбите, трябва да се изгради и терминалът, който ще приема цялото количество природен газ за Европа и три компресорни станции.

"Разчитаме, че български строителни фирми ще ни помагат за изграждането на този газопровод, заинтересовани сме да развиваме икономиката на България и да осигурим работа за българските компании", каза още представителят на "Газпром".