"Газпром" се върна към идеята за строителството на отклонение от газопровода "Южен поток" на територията на Австрия, която бе разглеждана на началния етап на обсъждането на проекта, но беше отхвърлена, включително и заради изискванията на Европейската комисия.

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер и генералният директор на австрийската компания ОМВ Герхард Ройс подписаха меморандум за намерения за осъществяването на "Южен поток" на територията на Австрия.

Документът предвижда строителството на австрийския участък от газопровода "Южен поток" с капацитет до 32 милиарда куб.м. годишно и краен пункт в Баумгартен.

Газопроводът ще мине по дъното на Черно море, свързвайки черноморското крайбрежие на Русия с България. След това тръбата ще продължи през България за Сърбия и Унгария и от там към Австрия.

Герхард Ройс връчи на Милер писмо от австрийския министър на икономиката Райнхорд Митерленер, в което е изразена подкрепа за строителството на "Южен поток" в Австрия, се казва в съобщението на "Газпром".

Предвижда се всички необходими разрешения за строителството на тръбопровода да бъдат получени до края на 2015 г. Очаква се природният газ да потече по тръбата през 2017 г., австрийският участък ще заработи с пълна мощност през януари 2018 г.

Освен това меморандумът предвижда участието на "Газпром" в Централния европейски газов хъб, а също така предоставяне на "Газпром" на обеми в газовите хранилища на компанията OMV в Австрия.

"Газпром" дълго време се стремеше основният пункт за доставката на руски газ да бъде в Баумгартен, който е развит като газов разпределителен хъб и също така е удобно разположен в центъра на Европа. /РИА Новости/