С 0.94% се очаква да падне цената на природният газ от 1 октомври, стана ясно на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за цените на синьото гориво.

Окончателно решение за цената на газа ДКЕВР ще вземе на закрито заседание утре. Промяна на цената на парното и топлата вода от 1 октомври няма да има и действащи остават цените от 1 юли. Тяхното увеличение беше 11.68 % средно за страната, съобщи Агенция Фокус.

Междувременно, по време на заседанието шефът на Булгаргаз Димитър Гогов заяви, че държавният доставчик няма да иска увеличение на цената на природния газ от 1 януари догодина. Очаква се цената на руския газ по действащите договори да се повиши, но местният добив от находищата край Калиакра и Каварна да компенсира увеличението заради по-ниските цени. Договорената цената от местен добив на природен газ е около 30% по-ниска от тази на руския газ, обясни Гогов.

Количествата, обсъждани с Мелроуз, са близки до максималните, които могат да бъдат добити. Няма реално подписан документ, но ние имаме писмо от страна на Мелроуз, в което се казва, че в момента, в който отношенията между тях и държавата бъдат уредени формално, са готови да подпишат предварително съгласувания договор, уточни Гогов.

Миксът на руския газ от 1 януари поскъпва, нормално е. Лятото се потребява газ в България една трета, отколкото зимата. Количеството, което договорихме да бъде на по-евтина цена в Евксиноград третира точно тази една трета, тя е фиксирана и постоянна величина за всяко едно тримесечие, само че в зимните месеци трябва да се купи допълнително газ, този газ е на по-висока стойност и това обуславя невъзможността на цената да падне надолу, каза още той.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че се увеличават шансовете цената на парното от 1 януари да бъде понижена по повод намерението на Булгаргаз да не предлага повишение на цената на природния газ от 1 януари, предаде БТА. Семерджиев допълни, че от 1 октомври тази година няма да се променя цената на

топлинната енергия, защото промяната в цената на природния газ е незначителна. Минималните процентни изменения на цената на природния газ не могат да повлияят върху цената на парното, добави той. Ограничили сме максимално приходите на Булгаргаз с цел да се получи приемлива цена както за топлофикациите, така и за всички потребители, коментира Семерджиев.

Димитър Гогов обясни още, че размерът на задълженията на четири топлофикации към Булгаргаз към 1 септември надвишава 45 - 50 млн. лева. Това са дружествата в София, Враца, Бургас и Плевен. От Булгаргаз са им изпратили писмо, в което заявяват, че изпитват затруднения в дейността си, но в него няма предупреждения. Фокус, БТА

* Актуализирана информация!