"Понтиак", една от иконите на американската автоиндустрия, престана да съществува. Това се случи точно година, след като производителите й от General Motors обявиха, че в рамките на преструктурирането на компанията ще се наложи да спрат производството й, предаде Би Би Си..

Създаден през 1926 г., "Понтиак" беше насочен тогава основно към работническата класа. Марката почти умря в средата на 50-те години, когато беше спасена и съживена от GM, която й придаде състезателен облик. Така "Понтиак" се превърна в своеобразна емблема на "мускулестите" американски коли, благодарение на популярни модели като Bonneville, GTO и Firebird TransAm.

През 1968 г. продажбите на "Понтиак" достигнаха почти милион автомобила, а като цяло през 60-те и 70-те години амтомобилът присъстваше в стотици американски филми. През 80-те обаче продажбите започнаха да спадат, а някои неуспешни модификации от 90-те години сериозно удариха по образа на колата.

Накрая катастрофалните финансови проблеми на GM вследствие на кризата доведоха до смъртта на популярната кола. Тя "падна жертва", за да се спаси самата General Motors, заключава Би Би Си.