Парламентарното мнозинство на ГЕРБ не успя да събере достатъчно гласове, за да приеме на първо четене спорните промени в закона за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин. Вносител на проекта е Министерството на правосъдието и в него се предлагаше гражданска конфискация. Така комисията "Коларов" имаше право да прибере в полза на държавата имоти и доходи на лица, срещу които има единствено наказателно производство - без влязла в сила присъда, при разликата между доходи и имотно състояние около 150 хил. лв.

По време на гласуването на законопроекта от парламентарната зала отсъстваха над 40 депутати от ГЕРБ, а всички представители на опозицията, заедно с независимите, се обявиха срещу законопроекта. Според неофициална информация в парламентарната група на управляващите са взели решение всеки да гласува по съвест.

Правосъдният министър Маргарита Попова обяви, че нейното ведомство повече няма да предлага промените и който иска да пише нов законопроект. Отхвърлянето на законопроект е право на Народното събрание, допълни тя. „Не знам дали ще коригираме варианта, защото този законопроект е работен от български експерти и експерти от Съвета на Европа", каза правосъдният министър. По думите й той е „получил паспорта" от Венецианската комисия. „Който иска да променя формулата, просто трябва да седне да си напише нов закон", коментира още Попова.