На този етап няма основание да се смята, че ще се наложи удължаване на срока за работа на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта АЕЦ "Белене".

Това заяви пред Фокус Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ и член на временната комисия.

Комисията разглежда няколко доклада на институции, които са работили по този проект, но към момента на дневен ред са докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция, в които ясно и точно е записано какви са нарушенията по този проект, подчерта Иванов.

Нарушенията ги има, трябва да се намерят виновните за тях. Как е нарушен Законът за обществените поръчки? По закон една процедура приключва по два начина – с подписване на договор или прекратяване на процедурата. Тук обаче има трети начин и това е подписване на споразумение. 30 дни след приключване на процедурата трябва да бъдат уточнени всички параметри и да бъде подписан договора, а ние имаме подписано споразумение, което касае продължаване на преговорите, доуточняване на параметрите на договора като цена, метод на ескалация и т.н. Тук говорим за крещящи нарушения на българското законодателство, допълни депутатът.

Според него резултатите от работата на комисията не би трябвало да повлияят на предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика, тъй като начинът, по-който е зададен въпросът не предполага търсенето на негативен, а на легитимен отговор.

Ако беше останало във въпроса „Белене”, тогава можеше да се приеме хипотезата, че ГЕРБ е против самия проект и иска референдумът да бъде с отрицателен отговор, каза още Иванов и подчерта, че нарушенията по проекта „Белене” и принципният въпрос за развитие на ядрената енергетика са съвсем различни неща.