Касиране на изборите поискаха от политическа партия "Другата България" на импровизирана пресконференция в международния пресцентър в НДК. Въпреки че организаторите отказаха да им включат микрофоните, тъй като от партията не са заявили предварително участието си, председателят й Божидар Томалевски заяви, че вотът е подменен. Заедно с други представители на партията поискаха касиране на вота.

23:56 часа

Имало е хакерска атака върху сайта на австрийската фирма СОРА, която прави паралелно преброяване на вота. Това стана ясно от съобщение на сайта на агенцията.

23:37 часа

Не е ясно дали ще има пресконференции в НДК тази вечер, тъй като има забавяне на официалните изборни резултати от страна на ЦИК. Неофициално информацията е, че причина за това забавяне е в липсата на тонер за принтерите, с които секционните избирателни комисии трябва да направят копия на списъците.

От изборния пресцентър отсъстват лидери на основни партии. Цветан Цветанов от ГЕРБ си тръгна от НДК. Сергей Станишев от БСП въобще не се е появявал, както и Лютви Местан от ДПС.

22:48 часа

Предварителните изборни резултати на база данните на социологическите агенции показват, че ГЕРБ печелят  97 депутатски места в парламента, в който има общо 240 народни представители.

Според прогнозните резултати от вота 85 места печелят БСП, а 34 места са за депутати на ДПС.

Атака би могла да вкара 24 депутати, което означава, че коалиция с ГЕРБ би дала стабилно мнозинство в парламента.

21:07 часа

Зелените са спечелили симпатии на избирателите в чужбина, показват предварителни данни, разпространени от медии и представители на новата политическа формация.

Според Еurochicago в Токио Зелените са първи. При гласували общо 68 изцбиратели в столицата на Япония Зелените имат 18 гласа, следвани от Коалиция за България с 16 гласа. ГЕРБ са трети с 13 гласа, а за партията на Меглена Кунева България на гражданите са подадени шест бюлетини.

Според представители на ПП на Зелените те са №1 в Сеул и Солун.

Алфа рисърч дава 1% на формацията, което означава, че тя има шанс да мине бариерата, отвъд която Зелените ще имат право на държавна субсидия.

20:41 часа

ГЕРБ печели най-голяма подкрепа на предсрочните парламентарни избори, сочат прогнозните данни на Алфа рисърч, цитирани от Дарик.

По данни на социологическата агенция към 18:30 часа пред урните са застанали 46% от имащите право на глас, което очзначава, че в края на деня може да се окаже, че всеки втори е излязал да упражни гражданското си право на вот. Това означава, че активността на тези парламентарни избори бе висока.

Партията на Бойко Борисов получава 31,3% от гласовете по предварителни данни на Алфа рисърч.

Коалиция за България остава втора с 27,1%.

ДПС получава 11% одобрение.
 
Атака е подкрепена от 7,5 на сто от гласоподавателите.
 
По данни на Алфа рисърч под чертата от необходимите за влизането в парламента 4% остават ДСБ.

Сред останалите формации с по-голям процент от гласовете на избирателите се класират: БДФ - 3,1%, РЗС - 1,9%, "Движение България на гражданите" -  с 1,9%,  Национален фронт за спасение на България - 3,1%, СДС - 1,9% и 11% за останалите.
 
Според Алфа рисърч разпределението на мандатите в новия парламент ще изглежда така: ГЕРБ - 97 мандата, Коалиция за България - 85 мандата, ДПС - 34 мандата и Атака - 24 мандата.

Подобни са резултатите от предварителните проучвания на останалите социологически агенции.
 
Според прогнозните резултати на агенция Сова харис ГЕРБ печели 31 на сто. „Коалиция за България” получава 25,3%, ДПС - 10,3%, Атака - 7,03%. При такова разпределение партиите биха получили ГЕРБ - 101 депутата в бъдещия парламент, Коалиция за България - 82, ДПС - 33, Атака - 24, показват данните на Сова Харис.
 
Прогнозните резултати на агенция Галъп показват, че ГЕРБ получава подкрепата на 30,3% от изборателите. Коалиция за България получава 27%, ДПС - 10,7%, Атака - 7,5%. По данните на Галъп Движение България на гражданите е подкрепено от 3,9% от упражнилите правото си на глас днес. Разпределението на мандатите е съответно: 96 за ГЕРБ, 86 - Коалиция за България, ДПС - 36, Атака - 27.
 
Според данни на МБМД разпределението на гласовете е: 31,4% за ГЕРБ, 26,2% - за Коалиция за България, 11,5 на сто - за ДПС, 8,2 на сто - за Атака, 3,7% - за ДСБ-БДФ, Движение България на гражданите - 3,1%, Национален фронт за спасение на България - 2,9%, ВМРО-БНД - 2,1%, РЗС - 1,9%, Коалиция "Център - Свобода и достойнство" - 1,8%, СДС - 1,5%, "Глас народен" - 1,3%, Лидер - 1%, "Зелените" - 0,9%, Нова алтернатива - 0,7  на сто. Разпределението на мандатите е съответно - 98 за ГЕРБ, 81 - за Коалиция за България, 36 - за ДПС и 25 - за Атака.
 
ГЕРБ печели най-много гласове в парламентарните избори - 33 на сто, според НЦИОМ. На второ място е БСП - с 26 на сто от вота, на трето е "Атака" - с 8,5 на сто, на четвърто е ДПС - с 6,5 на сто от подадените гласове. Прогнозните резултати показват, че близо до 4-процентовата граница е ДСБ.
 
Прогнозните резултатит на агенция "Афис" показват, че ГЕРБ печели 31,2% от вота на избирателите, БСП - 28,7%, ДПС - 10,3%, Атака - 9%, НФСБ - 3%, Движение България за гражданите - 3,6%, ДСБ - 3,1%, РЗС - 2,9%.

Според агенция "Медиана" ГЕРБ получава 35%, БСП - 27,7%, ДПС - 10,1%, Атака - 7,8%.

17:09 часа

Избирателната активност към 13:30 часа в страната е 29.15%, съобщи ЦИК. Най-висока е тя в Сливен - 27.6%, а най-ниска е в Кърджалийска област - 20.93%

По данни на Министерство на външните работи към 16 ч. в чужбина са гласували 55 868 българи. Подалите заявление за гласуване са 80 хил. души, а броят на разкритите секции зад граница е 211.

Малко преди 16:00 часа приключи гласуването в Канбера, Сеул, Пекин и Токио, където са гласували 227 души.

14:28 часа

Избирателната активност в страната е средно 12.17%, показват последните данни на Централната избирателна комисия към 10:30 часа. Към този час няма потъпили сигнали за сериозни нарушения на вота.

ЦИК определи, че в деня за размисъл телевизия TV 7 е извършила "неправомерна агитация", излъчвайки репортаж за разкритите 350 хил. нерегламентирани бюлетини в печатницата Мултипринт в Костинброд.

От bTV съобщиха, позовавайки се на Върховната касационна прокуратура, че намерените от полицията бюлетини не са технологичен брак, както твърдеше собственикът на печатницата, спечелила обществената поръчка за изработване на ценните книги. Бюлетините са били обработени и опаковани в готовност за изнасяне, потвърждават от прокуратурата.

09:00 часа

Парламентарните избори за 42-ро Народно събрание на България започнаха.

Право на глас имат 6 868 455 души в 31 избирателни района. За вота им се състезават 38 партии и 7 коалиции. Българите в чужбина гласуват в 227 секции, разкрити в 57 държави.

Според нормативните правила в парламента ще влязат онези партии, които спечелят над 4% от гласовете на избирателите. Онези политически формации, които съберат 1% от гласовете на избирателите, имат право да получават държавна субсидия.

Началото на изборния ден бе дадено в 7:00 часа, а краят е определен за 20:00 часа.

Изборите, които се провеждат днес, са предсрочни, тъй като през март тази година правителството на Бойко Борисов се оттегли от властта заради масираните протести в страната. След оставката на кабинета управлението на държавата бе поето от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.

Съмнение, че може да бъде извършен опит за фалшифициране на изборния резултат, се появи вчера, когато полицията установи, че печатницата, която изработва бюлетините за вота, Мултипринт, разполага с 350 хил. бюлетини, които са достатъчни, за да се манипулира вота на избирателите. Това обаче не бе счетено за основание, което да доведе до отлагане на вота.