Германците започнаха покупките за коледните и новогодишните празници от рано, като продажбите на дребно в най-големия европейски пазар се възстановиха през октомври след два месеца на спад, изстрелвайки се до три месечен връх.

 

Според днешния доклад на Федералната статистическа служба продажбите на дребно са нараснали със сезонно претеглени 2.3% през октомври на месечна база, след ревизиран спад с 1.8% през септември.

 

Очакванията на пазара бяха за повишение на показателя, но дори най-оптимистичните прогнози не даваха толкова голям растеж, като средните очаквания бяха за увеличение от 1.2%, след първоначално отчетеното свиване на продажбите с 2.3% през септември.

 

Въпреки силното увеличение, като цяло потреблението в Германия остава под нивата от миналата година, бележейки 0.7% спад на годишна база през октомври, спрямо ръст от 0.9% за предходния месец.

 

Общо от началото на 2010 г. продажбите на дребно в Германия са се увеличили с 1% на годишна база.

 

Сезонът на коледните покупки може да се окаже много успешен за германските търговци, докато основните икономически индикатори показват ясна тенденция на възстановяване от кризата.

 

По-рано през тази седмица от статистическата служба докладваха, че броят на за заетите в икономиката на Германия се е покачил през октомври до най-високите си нива от обединението на страната, докато безработицата намаля през ноември под 3 млн. души за първи път от 15 години.

 

В понеделник от Европейската комисия прогнозираха, че силните перспективи за икономическия растеж през следващите две години ще доведат до сериозен спад на безработицата в еврозоната.

 

Търговците на дребно в Германия вече ревизираха както настоящата си оценка така и бъдещите си очаквания за развитието на пазара, като последното проучване на Евростат показа най-високи нива на оптимизма в сектора от 19 години насам.