Германия блокира старта на преговорите между Европейския съюз и Турция за присъединяването на страната към икономико-политическия блок, пише Financial Times. Според представителни лица в Анкара това може да доведе до непоправимо скъсване на връзката между Анкара и Брюксел.

 

На среща между посланици в Брюксел, Германия е заявила, че не може да подкрепи старта на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, които бяха насрочени за този месец. Холандия също е резервирана по този въпрос.

 

Според дипломати, тази реакция показва, че Германия не е готова да подкрепи Турция, а продължаващите протести в страната оказват своето негативно влияние.

 

Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш коментира: "Европейският съюз се нуждае много повече от Турция, отколкото Турция се нуждае от Европейския съюз". По думите му има опасност при така изразени позиции да се стигне до непоправимо скъсване на връзката с Брюксел.

 

Европейският съюз допринася за повече от 70% от чуждестранните инвестиции в Турция и приема над 38% от експорта на стоки от Турция.

 

Ангела Меркел, която е дългогодишен противник на идеята за присъединяване на Турция към Европейския съюз, неотдавна коментира, че е шокирана от протестите в Турция, след като ко-председателя на германската Зелена партия Клаудия Рох бе поразена от сълзотворен газ по време на полицейска канонада в Истамбул. Страховете са, че Турция се обръща към по-авторитарен режим на управление, който не е допустим в пределите на европейската общност.

 

Дипломати от Европейския съюз обаче намират, че не протестите са причина за хладната позиция на Германия по отношение на Турция, а наближаващите избори във федералната република през септември. Тезата звучи логично, още повече, че технически, ако Турция открие преговорната процедура за присъединяване, то същинските етапи ще стартират най-рано след три години.