Германските законодатели дадоха на канцлера Ангела Меркел зелена светлина, за да поднови преговорите по новото споразумение за спасяване на Гърция, след като тя упорито настояваше, че това е последният шанс за предотвратяване на хаоса в Гърция.

Меркел, както и гръцкия ляв премиер Алексис Ципрас, беше изправена пред бунтове в собствената й партия, но все пак спечели широко одобрение от камарата, където нейната коалиция командва с мнозинство.

Спасителната програма в размер на 86 млрд. евро мина през Бундестага с 439 гласа "за", 119 "против" и 40 "въздържали се".

Обръщайки се към депутатите преди гласуването, Меркел настоя, че " ще бъде груба небрежност, ако се действа безотговорно, ако не се направи опит".

Още след маратонските преговори на срещата на върха Меркел нарече споразумението с Гърция "последен опит".

Германският одобрителен вот дойде ден, след като ръководителят на ЕЦБ Марио Драги подсили жизненоважната спешна ликвидност за гръцките банки, което ще им позволи да отворят вратите си в понеделник за първи път от три седмици.

За да се предотврати катастрофален "Grexit", парламентът в Атина рано сутринта в четвъртък прие мащабни реформи за пенсии, данъци и трудови закони, които са били по-сурови от тези, които гърците отхвърлиха в референдум на 5 юли.

Завоят на Ципрас предизвика бурни улични протести и спекулациите за предсрочни избори в Гърция, където лявата пария СИРИЗА дойде на власт с нова надежда през януари. Министрите от еврозоната възнаградиха Гърция в четвъртък, одобрявайки краткосрочно финансиране в размер на 7 млрд. евро.

Шойбле заяви, че лично той смята "Grexit" за по-добър вариант за страната, но все пак призова своите партийни членове да гласуват "за", като обеща, че ще направи всичко възможно този последен опит да бъде успешен.