Германия и Франция се присъединиха към Дейвид Камерън в обявяването на нови ограничения за имигрантите в Европейския съюз, което подхранва напрежението преди днешната среща на върха в Литва по източноевропейските въпроси.

Берлин и Париж споделят страховете на Камерън, че вълна от румънски и български работници ще залее техните трудови пазари през следващата година и това може да засили подкрепата за крайните десни партии в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Новата "голяма коалиция" на Ангела Меркел в сряда се ангажира с мерки срещу "несправедливите претенции за обезщетения за социална сигурност", за да се намалят стимулите за имиграция, докато Франция иска по-строги проверки на имигрантите с временни разрешения за работа.

Въпросът за миграцията ще е основен на срещата на ЕС във Вилнюс, на която Камерън ще обясни плана си за всеобхватно преразглеждане на миграционната политика, съобщава Financial Times.

Управляващите в Париж и Берлин не подкрепят амбицията на британския премиер за нов европейски договор по отношение на свободното движение в рамките на ЕС. Но въпреки това не са и против промени в европейската политика по въпроса.

Социалистическо правителство на Франсоа Оланд в Париж обяви, че се предприемат стъпки за енергични мерки срещу "злоупотребата с правилата на ЕС, уреждащи временно наемане на работа на работници от други страни".

Камерън иска лидерите на ЕС да обсъдят промени в договорите, за да предотвратят "огромни миграции" в бъдеще, когато по-бедни страни се присъединяват към 28-членния блок.