Коалицията на канцлера Ангела Меркел иска да направи законодателни промени, насочени към улесняване на добива на природен газ чрез хидравлично разбиване, отхвърляйки призивите от някои германски региони за забрана на технологията, поради екологични съображения.

 

Така нареченият фракинг извън защитените вододайни зони следва да бъде разрешен до приключване на оценките за въздействието върху околната среда, показва документ на законодателната комисия, работеща по проблема, оповестен от Bloomberg.

 

Правителството работи с регионалните политически лидери и с регулаторите в минния сектор, за да изготви правила за "безопасно развитие на добива на шистов газ в близко бъдеще, в национален мащаб".

 

Християндемократите на Меркел и социалдемократическата опозиция влязоха в остра битка по въпроса в навечерието на федералните избори през септември. Социалдемократите, които контролират горната камара на германския парламент, приеха на 1 февруари резолюция, призоваваща да се забрани, докато бъдат оценени всички рискове, използването при добив на газ на вещества, които биха могли да навредят на околната среда. Ако това предложение бъде прието, хидравличното разбиване в Германия ще бъде блокирано, поне в обозримо бъдеще.

 

Фракингът е на дневен ред, тъй като германската индустрия е принудена да плаща нарастващи енергийни разходи след решението на Меркел да се затворят атомните електроцентрали в страната и да се премине към възобновяеми енергийни източници.

 

Цените на природния газ в Германия в момента са четири пъти по-високи от тези в САЩ, където фракингът има държавна подкрепа.

 

Запасите на шистов газ в най-голямата европейска икономика се оценяват на около 2.3 милиарда кубически метра, което е достатъчно, за да се повиши настоящият добив стократно, според Фолкер Щайнбах, ръководител на отдела за природните ресурси във Федералния институт за науките за Земята и природните ресурси.

 

Компании, сред които Exxon Mobil Corp, вече имат изпитателни сондажи на територията на Германия, опитвайки се да повторят шистовата революция в САЩ. Германската икономика е зависима от вноса от Русия за около една четвърт от използвания природен газ.

 

В Европа обаче фракингът среща силна опозиция, заради значителните рискове за природната среда, пораждани от технологията, която е забранена във Франция от 2011 г. насам и е на практика спряна в България.

 

Хидравличното разбиване става с пробиване на стотици кладенци, които водят до създавани с взривове хоризонтални сондажи. В тях, под високо налягане, се вкарва смес от вода, пясък и химикали, която избутва на повърхността залежите от нефт и газ, заключени между скалните пластове. Технологията е използвана в Германия от 60-те години на XX век насам, като е била приложена в повече от 275 сондажа, повечето от които в Долна Саксония, по данни на германското министерство на околната среда.