Германия е отпуснала на заем на правителствата от периферията на еврозоната общо 46.335 милиарда евро – показват нови данни на Банката за международни разплащания, обобщени от Spiegel. Общо за тази сума са инвестициите на германски банки в правителствени ценни книжа от Испания, Гърция, Португалия и Ирландия. Почти на 39.5 млрд. евро възлизат инвестициите на германските банки в италиански ДЦК, показват още данните.

 

Общо в правителствен дълг, кредит за банките и за предприятията, Германия е кредитирала Европа с над 1.5 трилиона евро. Най-голям дял от тази сума, почти 380 млрд. долара, са отишли като кредит за Великобритания. Правителството в Лондон обаче не е получило почти нищо от германските пари; британските предприятия дължат на германски банки 228.5 млрд., а банките на острова съответно 145 млрд. Общо в световен мащаб банките на Германия са кредитирали банки, фирми и правителства с 2.452 трилиона евро.

 

Цифрите се коментират като остро проблемни от германската медия. Като се прибавят не само заемите за правителството в периферията на еврозоната, а и заемите за гръцките, ирландските, португалските и испанските фирми и банки, сумата набъбва до 318 млрд. евро, което се равнява на годишния бюджет на федералното правителство в Берлин. А ако освен заемите на банките се отчетат и отпуснатите заеми от други икономически субекти в Германия, субсидията за периферията достига половин трилион.

 

Но в интерес на истината САЩ затвърждава впечатлението на най-голям длъжник в света. Също и на Германия. Общо германските банки са отпуснали кредити в САЩ в размер на 403.7 млрд. евро, от тях 70.5 млрд. евро на банките и 317.7 млрд. евро на предприятията.

 

Напоследък в Германия рязко нараства възмущението срещу изтичането на капитали извън страната. Но във форумите има и различни преценки: не сте ли се замисляли, посочва читател на Spiegel, че това е естествената последица от политиката, носеща ни експортни излишъци? Пари без насрещна стойност влизат в страната и трябва да бъдат вложени някъде. Дали ги даваме като кредит, дали ги изгаряме – ефектът е почти един и същ. Ако ги вложехме в реалната икономика, щяхме отново да видим какво е инфлация.