Гърция да обмисли продажбата на острови и на Акропола, за да се справи с икономическата криза, предложиха двама депутати от дясноцентриската коалиция.

Йозеф Шларман от християндемократическата партия и Франк Шефлер, финансов експерт от партията на свободните демократи, смятат, че южната ни съседка е добре да продаде някои активи, за да си запълни дупката в бюджета.

Утре предстои среща на премиера Георгиос Папандреу и германският канцлер Ангела Меркел. Финансова помощ за Гърция двамата няма да обсъждат, според предварителната информация, но дали ще се стигне до коментар на идеята за островите – също не е ясно.

Зам.-министъра на външните работи Димитрис Друтсас каза, че е чул за идеята на двамата германци и допълни, че идеята страната му да продаде Акропола, например, е неуместна.

Междувременно, Гърция пусна нова емисия 10-годишни облигации, които за момента се радват на висок интерес. Целта на властта е да набере 5 милиарда евро. До тук, обаче, са записани книжа за 7 милиарда евро заради очакваната доста висока доходност.

Продажбата на новата емисия ще бъде основен тест дали правителството ще се справи с икономическите проблеми на страната, както и ще докаже какво е доверието на инвеститорите в Гърция след решението за допълнителните мерки за свиване на дефицита и свръхзадлъжнялостта. Reuters