Германия ще осигури справедлив шанс за влизането на България в механизма ERM II и Шенгенското споразумение, което означава, че България ще бъде разгледана като самостоятелна държава при даването на крайната оценка. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след работен обяд с българския премиер Бойко Борисов. От своя страна премиерът Борисов благодари за подкрепата и обясни, че не е справедливо държавата ни да бъде оценявана в група с държави като Румъния и Гърция.

В същото време говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуниа заяви пред БТА, че Европейската комисия няма практика да коментира желанието на отделните страни да бъдат приети във валутния механизъм ERM II.

Що се отнася до членство в самата еврозона, то желаещите страни да се присъединят към нея трябва да бъдат готови за приемане или да изпълняват условията за членство. Ако това е така и поискат членство, Европейската комисия ще изготви предложение до Съвета на Европейския съюз, добави говорителката.

Истински благодаря на госпожа Меркел точно заради това, че единственият ангажимент, който помолихме, е когато се говори за България, да се говори само за нашите слабости или съответно успехи, каза Борисов.

По време на срещата двамата министър-председатели са обсъдили бъдещото икономическо сътрудничество между Германия и България, включително в областта на енергетиката.

Днес имаме подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни, което открива пътя на инвеститорите за България. В следващите седмици ще бъдат направени срещи с големите енергийни компании на Германия от нашите министри в инфраструктурните проекти. Запознахме госпожа Меркел с мерките и стъпките, които вътрешното министерство, финансовото министерство са направили по линия на Шенген, по линия на влизането в „чакалнята на еврозоната" - ERM ІІ, мерките, които сме взели по отношение на организираната престъпност, специализираните прокурорски състави, специализираните съдилища, това, което в момента подготвяме и правим, допълни Борисов.

Премиерът потвърди информацията, че ранените в Афганистан български войници ще бъдат настанени в германска болница за лечение. Канцлерът Ангела Меркел съобщи, че в четвъртък Германия ще подготви нова стратегия за отбраната и осигуряване на защита на военослужещите и на цивилното население. Според нея успешният подход към положението в Афганистан е доброто сътрудничество на НАТО и афганистанското управление.