Германия покани всички регистрирани сирийци да дойдат, само за да затвори границата няколко дни по-късно, коментира днес вътрешният министър на Чехия, Милaн Слованец. „Не разбираме тези стъпки“, добави той.

Отговорът на Ангела Меркел не закъсня. Германският канцлер защити решението си да позволи на десетки хиляди бежанци да дойдат в страната през последните седмици. Но потокът от хора се превърна в наводнение, пише Bloomberg.

„Ако трябва да започна да се извинявам за това, че подадохме приятелска ръка в кризисна ситуация, тогава това не е моята страна“, каза Меркел в Берлин.

„Мисля, че е разбираемо, включително заради сигурността, че искаме да въведем ред“ по границите, пък бяха думите на германския канцлер, изречени в Австрия в неделя.

Меркел призова за извънредна среща на върха, за да се обсъдят мерки за преодоляване на най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам.

Приетия по принцип квотен принцип за разпределяне на 120 хиляди емигранти изглежда напълно безсмислен с оглед на броя на бягащите само от насилието в Сирия хора.

„Не съм стигнала до момента да отправям заплахи, но искам да кажа, че много хора в Германия, на които съм задължена, повдигат въпроса, какво прави Европа, що се отнася до хуманните ценности“, заяви Меркел.